Tara Dornelor

vatra-dornei1Vatra Dornei este una dintre cele mai frumoase statiuni balneoclimaterice din Romania. Denumita, pe buna dreptate, Perla Bucovinei, Vatra Dornei se afla la 112 km de Suceava si 42 km de Campulung Moldovenesc. Are o pozitie privilegiata in cadrul Tarii Dornelor, in inima Carpatilor Orientali. A fost atestata documentar la sfarsitul sec. XVI. Un orasel mic, insa deosebit de frumos. Si foarte curat. Am fost veri la rand aici si o singura data, iarna. Daca vreti sa va relaxati, va recomand sa va plimbati prin celebrul parc (50 hectare!), sa ascultati pasarelele care canta, boncanitul cerbilor, cocosul de mesteacan, sa dati nuci si alune veveritelor care apar de unde nici nu va asteptati, sa contemplati busturile sculptate ale marilor scriitori – Eminescu, Caragiale, Sadoveanu… Parcul, amplasat pe versantul drept al raului Dorna, urca in panta pana sub Dealu Negru si este o adevarata rezervatie dendrologica.

Zona Dornelor imbie la drumetii de neuitat, la pescuit in raurile de munte, cules de plante medicinale si fructe de padure si pana la degustarea adevaratelor preparate traditionale de stana. Probabil ati observat ca numele Dorna a devenit o marca a multor produse de calitate: laptele Dorna, apa minerala Dorna, svaiterul de Dorna, esenta de muguri de brad Dorna etc.

Dar Dorna nu inseamna doar atat. In centrul orasului avem cladirea primariei din care se inalta semet turnul cu ceas. In interiorul cladirii se tineau intalnirile marilor carturari ai vremii – Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga. La Vatra Dornei si-a facut casa Lucian Blaga, tot aici a locuit o vreme si Mihail Sadoveanu si, aproape o viata, Ion Luca Caragiale.

Tot in Vatra Dornei a fost construita (in 1897) prima baza de tratament din Romania care a folosit namolul din turba, eficient in bolile aparatului locomotor si reumatismale.

Seria cladirilor-monumente istorice continua cu Gara Castel (Vatra Dornei Bai), hotelul Traian care astazi este spital, Palatul National (sediul bibliotecii), posta, cladirea liceului-internat, cabana Runc, casa memoriala Lucian Blaga si cazinoul construit in 1898. Nu ratati nici Muzeul de Stiinte Naturale ce expune flora si fauna din zona Dornei si Muzeul Etnografic.
Centrul Dornei se aseamana putin cu centrul istoric al Brasovului (bd. Republicii) prin curatenia desavarsita a strazilor, terasele impanzite de oameni si bunadispozitie, porumbei, copii care se joaca…

Celebre sunt si izvoarele minerale – carbogazoase, bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, feruginoase, atermale – folosite ca remedii pentru bolile cardiovasculare, ale aparatului locomotor, sistemului nervos si boli ginecologice.

Tot in Vatra Dornei, iubitorii de sporturi de iarna sunt asteptati pe partii. Daca urcati cu telescaunul pana sus, veti avea parte de un peisaj superb spre depresiunea Sarului, a Poienii si a Dornelor (diferenta de nivel este de 500 metri). Chiar in centrul orasului se afla doua partii, la baza carora se organizeaza in fiecare an Serbarile Zapezii. O alta este situata pe Dealul Negru.

Partia
Grad de
dificultate
Lungime (metri)
Zapada artificiala
Iluminat
Transport cablu
Parc
mediu
900
nu
nu
da
Dealul Negru
mediu
3200
nu
nu
da
Dealul Runc (fond)
usor
5000
nu
nu
nu
Poienita
usor
550
nu
nu
nu

Un alt sport popular care se poate practica aici este rafting-ul pe Bistrita. Sau tiroliana in munti.

Temperaturile medii anuale sunt in general scazute datorita pozitionarii in zona montana: 15 grade celsius vara si -6 iarna.

In imprejurimi se afla statiuni cu izvoare minerale Dorna Candrenilor, Poiana Negri (peisaje absolut superbe aici), Saru Dornei, Poiana Stampei (rezervatie de turba), Ciocanesti (renumita pentru Festivalul de oua incondeiate si Festivalul pastravului); Cheia Zugrenilor (rezervatie geologica si floristica).

Evenimente care se desfasoara anual in Vatra Dornei: Zilele Dornei, Serbarile zapezii, Flori pe Dorna.

Posibilitatile de cazare sunt nenumarate. Va recomandam Pensiunea Ruby’nN, Pensiunea Adristel, Hotel Carol, Casa Bunicilor si Pensiunea Elena.

In Vatra Dornei se ajunge ori cu trenul, via Gara Vatra Dornei Bai, pe liniile Bucuresti – Suceava – Vatra Dornei sau Cluj Napoca – Ilva Mica – Suceava, dar si cu auto pe DN17 de la Suceava, DN17A de la Radauti, DN18 de la Sighetu Marmatiei.

About Irina Bartolomeu

Irina Bartolomeu. Blogger, dezvoltator proiecte online si pasionata de fotografie