Untul de Shea / Karite

Am descoperit si eu, ultima din targ, comoara ce poarta numele de unt de shea. Sau unt de karite. Sau Mangifolia. Are trei, la deruta. :) Ma foarte mir ca a scapat pana acum ochiului meu ager, ca doar e mega faimos, Hollywood superstar gen, doar ca este un superstar al produselor de ingrijire naturale, unul dintre cei mai bine cotati actori ai studiourilor Nature’s Best. :D

Nucile de shea sunt fructele copacului Vitellaria paradoxa aka Butyrospermum Parkii or B. Paradoxa. Lasand la o parte faptul ca a doua variatiune a numelui este de-a dreptul vulgara si n-ar trebui nicicand rostita de catre o lady such as myself :D , iar ce-a de-a doua suna ca numele de scena al unui rapper revolutionar, sa ne concentram asupra pretiosului unt care se extrage din aceste nuci.

Apropos de extractie, chiar cu asta vreau sa incep. Personal, atunci cand aleg un produs cosmetic, fie el si unul simplu (cand spun simplu ma refer la un unt sau un ulei, nu la o crema care cuprinde mai multe ingrediente), sunt foarte atenta la toate caracteristicile acestuia si la intreg circuitul pe care il urmeaza din natura si pana in cosuletul meu cu cosmetice. Am invatat ca un produs poate fi compromis, partial sau total, inca de la bun inceput, adica din timpul extractiei sale.

Astfel, in functie de modalitatea de extragere a untului, acesta poate fi categorisit in doua categorii mari si late:

- untul de shea raw, nerafinat : in forma pura, asa cum ne este daruit de natura, toate calitatile sale pastrandu-se intacte. Bun.

- untul de shea rafinat : calitatile sale naturale sunt alterate si chiar eliminate (in functie de gradul de rafinare), este “imbogatit” cu elemente nenaturale, in scopul “nobil” de a obtine o cantitate mai mare de unt. Prin rafinare, albire, dezodorizare sau extractie pe baza de hexan, cantitatea de acizi grasi esentiali, minerale si vitamine este serios afectata, si urme ale compusilor chimici folositi pe durata acestor interventii industriale raman in unt. Nu bun.

Cum recunoastem untul de shea veritabil, nerafinat, care isi pastreaza nealterate toate calitatile cu care a fost inzestrat de generoasa natura? Ei bine, elementar, dragul meu Watson, trebuie doar sa facem uz de doua dintre simturile noastre, vazul si mirosul: culoarea lui este cea a fildesului, ivory, iar mirosul este unul dulceag, de nuca.

As vrea sa subliniez importanta citirii cu mare atentie a etichetelor, si voi reveni exclusiv asupra acestui subiect intr-un post viitor. De multe ori, suntem indusi in eroare atunci cand de pe eticheta lipsesc informatii elementare, care fac diferenta intre un produs brut si unul asupra caruia s-a intervenit. Spre exemplu, in cazul particular al untului de shea, daca pe eticheta nu se specifica ca acesta este nerafinat sau raw , atunci avem de-a face cu un unt rafinat, care si-a pierdut un anumit procent din calitati, in cazul in care rafinarea s-a facut prin procedee chimice, facandu-se uz de solventi, si nu prin procedee mecanice. Desigur, oricare ar fi metoda de rafinare, un produs nerafinat este de preferat unui produs rafinat.

Proprietatile untului de shea nerafinat sunt numeroase, le voi enumera mai jos, punctual:

* Este bogat in vitamine, dintre care vitaminele A, E si F sunt cele mai apreciate. Acestea echilibreaza ph-ul pielii, mentinand-o hidratata si sanatoasa, fiind absolut necesare pielii uscate sau care a fost expusa la soare;
* Multumita cantitatii mari de acizi grasi esentiali, hraneste cu generozitate pielea uscata si crapata, fara sa astupe porii, ii reda elasticitatea si o revitalizeaza;
* Poate fi utilizat atat pentru piele, cat si pentru parul uscat, in cazul caruia devine o masca extrem de nutritiva. Si-a dovedit eficienta in cazul iritatiilor scalpului si ajuta la diminuarea considerabila a matretii;
* Este folosit cu succes in cazul arsurilor minore, arsurilor solare, ranilor superficiale, cicatricilor, vergeturilor, dermatitelor, eruptiilor cutanate, eczemelor si psoriazisului;
* Pentru viitoarele mamici: untul de shea este excelent in prevenirea vergeturilor ce pot aparea pe burtica;
* Pentru bebelusi, if you are reading this, sa stiti ca untul de shea face minuni in cazul iritatiilor provocate de scutece. :)

Untul de shea se poate folosi atat ca atare, cat si in diverse combinatii cu alte unturi si uleiuri pretioase, in creme pentru fata, corp, sau picioare. Eu zic sa nu il ratati, e mirobolant! :D

Share

About Ioana-Raluca Chifa

Ioana-Raluca Chifa

Niciun comentariu

Scrie-ne impresiile tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge