Uleiul de argan este unul dintre produsele naturale top-notch, un veritabil elixir al frumusetii.
Ingredient pretios, din seria celor multitask, poate fi folosit pentru ten, par si unghii, avand multiple beneficii. Cat de multiple?
Well, a fost supranumit Uleiul-Cu-100-De-Virtuti, so you do the math. :p Cunoscut inca din Antichitate pentru calitatile sale extraordinare, nu demult uleiul de argan a fost propulsat in the spotlight.
Extrem de pretentios, cum ii sade bine unui superstar de renume mondial, arborele de argan nu creste decat in zona semi-desertica a Marocului, printre berberi, care l-au numit “arborele binecuvantat de Dumnezeu”, “aurul verde” sau “copacul vietii”. Exista doua tipuri de ulei de argan, cel folosit in cosmetica si cel folosit in bucatarie, pentru obtinerea acestuia din urma semintele fiind prajite in vederea obtinerii unei arome mai intense (la fel ca in cazul semintelor de chimen).
Uleiul de argan se inscrie in categoria alicamentelor, adica aceea a alimentelor – medicamente, concept aparut destul de recent, asupra caruia voi reveni intr-un articol viitor. In domeniul frumusetii, compozitia sa il recomanda ca fiind un produs miraculos. Iata ce contine:
- o cantitate impresionanta de Vitamina E – antioxidant puternic care protejeaza celulele epidermei si vindeca diversele leziuni ale pielii;
- 80% acizi grasi esentiali (Omega 3-6-9) – protejeaza membranele celulelor, ajuta la intinerirea pielii si la retinerea hidratarii si nutrientilor in piele;
- lipide – imbunatatesc hidratarea pielii;
- antioxidanti – reduc ridurile si imbunatatesc elasticitatea pielii, protejand-o impotriva radicalilor liberi;
- squalene – hidratant natural.
Continutul sau bogat in substante naturale antioxidante (tocoferolii) ii confera o putere anti-aging extraordinara – Amen to that!
De asemenea, rehidrateaza si regenereaza epiderma restaureaza filmul hidrolipidic cu rol protector. Estompeaza urmele lasate de oboseala, facand ca tenul sa arate proaspat si odihnit. Este eficient impotriva ridurilor, fiind un extraordinar wrinkle eraser – desigur, efectele sale nu sunt instantanee si nu pot fi comparate cu cele ale bisturiului chirurgului plastician.
Actioneaza foarte bine asupra cicatricilor, are proprietati antiinflamatoare si dezinfectante. Poate fi folosit singur, pur, sau imbogatit cu alte uleiuri si uleiuri esentiale, in scopuri preventive si/sau curative.
Uleiul de argan trateaza in principal :
- psoriazisul;
- acneea;
- eczemele;
- alopecia;
- vergeturile;
- petele maronii;
- picioarele grele, umflate;
- arsurile provocate de surse de caldura sau de soare.
In ceea ce priveste uleiurile si unturile naturale, nu trebuie trecut cu vederea procedeul de extractie, in functie de care produsul obtinut este mai bun sau mai putin bun. Metodele de extractie ale uleiului de argan sunt trei la numar: cea traditionala, folosita de sute de ani de catre femeile berbere; cea moderna, prin presare la rece, si cea moderna dar mai putin fericita, prin utilizarea de solventi chimici, pe care, personal, nu o agreez.
Textura sa este una light, se intinde foarte usor pe piele si se absoarbe rapid. Fiind un produs concentrat, cateva picaturi sunt suficiente. Surplusul (se mai intampla sa facem exces de zel
) poate fi indepartat prin tamponarea delicata cu un servetel. Este potrivit oricarui tip de ten si inlocuieste cu succes atat crema de zi cat si pe cea de noapte. Eu il folosesc pe post de crema de noapte, pe un ten mixt si sunt foarte incantata.
Articole similare:
- De ce trebuie sa consumam rodii?
- Ulei din samburi de struguri
- Produsele apicole, comori naturale pentru organism
- Deodorante bio
- Crema cu miere si catina






